Szolnok megyében is szúnyogirtást végeznek

Megosztás

Ezen a héten szúnyogirtást végeznek tizenhat megye 444 településén és Budapest hat kerületében – ezt közölte a mai napon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Szerencsére Jász-Nagykun-Szolnok megye is érintett a gyérítésben.

A tájékoztatás szerint a szúnyoggyérítés 86 ezer hektárnyi területet érint, beleértve Komárom környékét, Budapest érintett kerületeit, a Csepel-szigetet, valamint Dunaújvárost, Szekszárdot, Baját és Mohácsot, továbbá a Dráva menti és vízpart közeli településeket.

Ezen felül Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megye számos településén terveznek földi kémiai beavatkozásokat.

A felnőtt szúnyogok elleni védekezést földi úton, platós járművekre szerelt permetező berendezésekkel végzik a települések lakott területein. Az irtószert nagyon apró cseppekre bontva, alacsony dózisban permetezik ki az esti és éjszakai órákban, így az nem veszélyezteti a méheket és a nappal aktív rovarokat – ismertette a katasztrófavédelem.

Kiemelték, hogy a nagy meleg miatt továbbra sem végeznek légi kémiai kezeléseket, mivel azok csak napnyugta előtt lennének kivitelezhetők, amikor a szúnyogok a hőség miatt még alig repülnek. A gyérítések pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Mint írták, a kánikula a szúnyogok viselkedésére is hatással van, aktivitásuk későbbre tolódik, de továbbra is tömegesen jelen vannak. A Dunántúlon a legintenzívebb a szúnyogártalom, ahol a korábbi áradások és esőzések miatt nagy számban jelentek meg.

Napnyugta után, a szokásosnál akár több órával később is találkozhatunk velük, de vannak olyan fajok is, amelyek jól tűrik az extrém hőmérsékleti viszonyokat. A közleményben megjegyezték, hogy a legtöbb helyen már felszáradtak azok az árterületek, amelyek a szúnyogok utánpótlását biztosították, így a lárvák számát csökkentő biológiai gyérítések befejeződtek.

MTI-információ

Kép: infostart.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek